Wat als je bevalt met een keizersnede?

Zwangerschap
Door: Ruben
Share
FacebookLinkedInTwitter

Het aantal baby’s dat ter wereld komt met een keizersnede is tussen 2015 en 2000 bijna verdubbeld. Ook in eigen land zijn er steeds meer geboortes met een keizersnede. Maar welke gevolgen heeft dat?

Bij een gewone bevalling maakt de baby een avontuurlijke tocht door het geboortekanaal, wat het best te beschrijven is als een bad van microben. Kindjes die via een keizersnede ter wereld komen, missen deze heerlijke microbe-cocktail. Dat heeft als gevolg dat keizersnedebaby’s vaak andere bacterieën opnemen. Daardoor hebben ze meer risico op allerlei ziektes zoals obesitas, diabetes, allergie, astma, autisme en ADHD. Aan de overkant van de oceaan leidde dit inzicht al snel tot een nieuwe trend: vaginal seeding of microbirthing. In het Nederlands: je baby insmeren met vaginaal vocht. Een topidee? Nog niet direct. Zo is het niet vanzelfsprekend dat het vaginaal vocht dezelfde bacteriën bevat als die waar een baby tijdens een vaginale geboorte aan wordt blootgesteld. Bovendien creëren we zo een onnodig risico op bepaalde ziektes: “In het slechtste geval heb je het gezicht van je baby volgesmeerd met herpes”, zei microbioloog Adam Ratner van de New York University daarover.

Voorlopig wordt het onderwerp nog druk onderzocht, maar in tussentijd hou je het misschien best gewoon bij een verzorgende baby-olie.

Blijf op de hoogte

Zorgen voor de ideale begeleiding bij de eerste 1000 dagen van je baby? We delen onze kennis graag (maar niet te vaak, beloofd).

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

WEBSITE BY OKAPPI x KOLOS