Voor ouders die een goede nachtrust willen én hun kindje niet in de steek willen laten. We gaan samen aan de slag om met de nodige achtergrondinformatie het juiste plan te maken, zodat zowel jij als je baby kunnen werken naar goede nachten én een goede hechting.
Dit is geen snelle quick fix methode.
Na 9 maand sliep mijn dochter, Odette, nog steeds niet goed. Als ze ’s nachts wakker werd was de eerste reflex om op zoek te gaan naar het probleem. Dit was namelijk wat mijn vrouw en ik als zorgverleners getraind zijn om te doen. Dit probleem was zelden aanwezig dus gaven we extra veel liefde en viel te terug in slaap.
Dit herhaalde zich meermaals per nacht. En we hadden geen idee wat er misliep.
Onze omgeving snapte er niets van. Ondertussen zou ze toch al moeten doorslapen, zo kregen we te horen. Na 12 jaar medische studies en als zorgverlener die baby’s behandelt met allerlei kwaaltjes was het voor mij een enorme confrontatie dat ik geen concrete oplossing kon bieden.
Hierover had ik in al mijn extra opleidingen nooit diepgaand bij stilgestaan. Odette was een super gelukkig actief kind maar slapen dat kregen we maar niet onder de knie. Het voelde aan als falen, zowel als medicus als ouder.
De oplossing bleek minder complex dan gedacht.
Al moesten we eerst nog door een bos aan goedbedoeld advies.
“Zorg voor een rustige barrière.”
“Leer je kind dat het ’s nachts niet op jou moet roepen.”
“Laat haar maar wenen.”
Hoe goed die intenties ook waren, wij wilden Odette niet zomaar laten wenen.
Huilen is voor een baby de enige vorm van communicatie. Haar laten wenen was voor ons hetzelfde als het bewust negeren van ons eigen kind, op een moment waarop ze ons misschien wel het hardste nodig had. Geen optie dus.
We moesten iets concreet ondernemen. Na een lange zoektocht in boeken, wetenschappelijke literatuur, contacten met specialisten vormden we ons eigen plan. Een plan dat wel goed aanvoelde. Dat niet gebaseerd was op volledig achterhaalde ideeën van vroeger. Een plan dat én duidelijk was én ons niet liet ‘onthechten’ (zoals de arts van Kind en Gezin zo losjes als advies had gegeven).
Vol moed vlogen we er in en nog geen 14 dagen later genoten we van ons eerste volledige nacht sinds de geboorte.
Waren er nog moeilijke momenten? Natuurlijk.
Maar er was ook uitleg, troost, duidelijkheid, en vooral: een plan waar we ons goed bij voelden.”
Ik moet bekennen, het voelde heerlijk. Na 3 goede nachten op rij waren we beide herboren.
Het leek of we een maand op vakantie geweest waren om te slapen. 😊
Dit traject is ideaal voor ouders met baby’s tussen 6 en 12 maanden oud, die:
Week 1
Probleemanalyse en persoonlijk plan opstellen
1. Intakegesprek: Grondige analyse van de huidige situatie
2. Toegang tot een video cursus met extra informatie en achtergrond
3. Vervolg gesprek: Individueel plan van aanpak opstellen
Week 2 en 3
Uitvoeren van plan met dagelijkse opvolging
1. Dagelijkse ondersteuning via berichten
2. Wekelijks overleg via zoom
• De begeleiding wordt enkel en alleen door Ruben verzorgd.
• Maandelijks begeleiden we slechts 1 traject.
• Om topkwaliteit te kunnen bieden, werken we met maximaal 5 koppels per traject. De plaatsen zijn dus zeer beperkt.
• Dankzij de terugbetaling van de mutualiteit is dit slechts een investering van 250€.
We begeleiden bij voorkeur geen ouders in trajectvorm voordat de baby 6 maanden oud is. Na 6 maanden mag je verwachten dat je de nacht van je kindje actief kan gaan ondersteunen. Heb je toch ondersteuning nodig voordat je baby 6 maanden oud is, dan kunnen we een uitgebreide intake inplannen om de belangrijkste zaken alvast mee te geven en de eerste stappen te zetten.
De begeleiding bij kinderen ouder dan 1 jaar is vaak moeilijker. Op die leeftijd zijn er al meer vastgeroeste patronen die doorbroken moeten worden en heeft je kindje al veel meer een actief bewustzijn van wat het zelf wil. Hierdoor kan het proces trager verlopen. We kunnen geen garantie geven dat we grote veranderingen kunnen verwezenlijken na het 3 weken traject.
Het traject vereist een zekere mate van betrokkenheid en inzet van jou als ouder. Gemiddeld kun je verwachten dat je dagelijks wat tijd besteedt aan het uitvoeren van het plan en het opvolgen van de richtlijnen. We zullen je hierbij ondersteunen en begeleiden.
Ja, als erkend zorgverlener kunnen wij terugbetaling via de mutualiteit regelen. Hierdoor blijft de investering beperkt tot €250.
We bieden ondersteuning via berichten en/of zoom. Dit stelt ons in staat om regelmatig contact te hebben, vragen te beantwoorden en de voortgang te bespreken.
Om de best mogelijke kwaliteit te bieden, begeleiden we maximaal 5 koppels per traject. Dit beperkt de groepsgrootte en zorgt voor voldoende individuele aandacht.
Ons doel is om je te voorzien van de nodige tools en begeleiding om de slaap van je kindje te verbeteren. Als je na het traject nog steeds moeilijkheden ondervindt, staan we klaar om extra ondersteuning te bieden en samen naar oplossingen te zoeken.
Na de aanmelding krijg je een mailtje van ons met alle praktische informatie en bekijken we de eerst volgende moment om op te starten.