Help, mijn baby heeft een snotneus!

Zwangerschap
Door: Baukis
Share
FacebookLinkedInTwitter

De school is alweer even bezig, en de winter staat voor de deur. Grote kans dat je kindje te maken krijgt met een snotneus of andere luchtweginfectie (als je ondertussen nog niet aan de zoveelste ronde zit). Dit kan zeer hinderlijk zijn. Vooral omdat baby’s ademen door de neus, maar bijvoorbeeld ook tijdens de voeding.

Bovendien kan het leiden tot nachtelijke hoestpartijen. Wanneer je kindje ’s nachts op de rug ligt, zakt het snot naar de keel en moet het veelvuldig hoesten. Niet erg aangenaam voor je kleintje, en ook als ouder zijn er leukere dingen om naar te luisteren.

 

Gelukkig is er een manier om de neus proper te maken: neusspoelingen. Omdat je zo de neusholte vrijmaakt, zal je kindje weer beter ademen, dieper slapen en makkelijker drinken. En niet onbelangrijk: het helpt om keel-, oor- en luchtweginfecties te vermijden.

 

Maar hoe doe je het? In de eerste plaats heb je een flesje met rood dopje en fysiologisch water (NaCl) van de apotheek nodig. Dit is zowel te krijgen in een halve liter of een liter. Hoewel DIY’ers het ook zelf kunnen maken, zijn de kant-en-klare flessen van de apotheek vaak wat zachter in de neus.

Vul het flesje met fysiologisch water en warm het op in de microgolf tot het lauw is. Je wil liever geen koud water omdat dat pijnlijk en onaangenaam aanvoelt. Leg je kindje op de zij met het hoofdje op een handdoek en de kin richting borstkas. We willen immers vermijden dat het water naar de keel loopt. Is je kindje al wat ouder? Vraag dan om mee te tellen of een liedje te zingen.

Stop het rode dopje in het bovenste neusgat (het is de bedoeling dat het water er langs het onderste neusgat weer uitstroomt) en spoel tot het water helder is van kleur. Neem een kleine pauze en doe dan hetzelfde aan de andere kant. We hoeven je wellicht niet te vertellen dat baby’tjes dit doorgaans niet zo fijn vinden, waardoor ze weleens durven tegenspartelen. Eventueel kan het helpen om hen in te bakeren, of schakel iemand in om de handjes vast te houden. Op latere leeftijd kan je het hen zelf aanleren en kunnen jullie samen snotjes gaan vangen.

 

Maak het flesje schoon met warm water en zeep, spoel het goed uit en laat het drogen aan de lucht.

Meer uitleg? Bekijk dan zeker dit filmpje van  dr. De Wilde:
https://www.youtube.com/watch?v=_yYoGp8Nl3I&t=150s

 

De voordelen van deze manier van spoelen? De kostprijs, het water dat een aangename temperatuur heeft, het grote volume en het goed kunnen afsluiten van neusgat. Dit maakt het een zeer efficiënte manier om de neus te reinigen.

 

Spoelen doe je bij een luchtweginfectie best twee maal daags, voor en na het slapengaan. Heeft je kindje veel last bij het eten, drinken of merk je een duidelijke verstopping? Dan kan je nog een keertje extra spoelen.

 

Heb je bijkomende vragen of ondervind je toch moeilijkheden? Of misschien heeft je kindje bijkomend last van slijmen op de luchtwegen? Contacteer ons gerust en dan kijken we samen hoe ik jullie kan helpen.

Blijf op de hoogte

Zorgen voor de ideale begeleiding bij de eerste 1000 dagen van je baby? We delen onze kennis graag (maar niet te vaak, beloofd).

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

WEBSITE BY OKAPPI x KOLOS