Heeft mijn baby een voorkeurshouding?

Zwangerschap
Door: Baukis
Share
FacebookLinkedInTwitter

Als je een kleintje in huis hebt, dan heb je er ongetwijfeld al van gehoord: voorkeurshouding. Maar wat is dit eigenlijk? Concreet spreken we van een voorkeurshouding als je baby 75% van de tijd naar dezelfde kant kijkt. Met maar liefst 1 op de 6 baby’s komt het regelmatig voor, en vaak merken we een voorkeur voor de rechterzijde.

 

Die voorkeurshouding kan ervoor zorgen dat je kindje zijn of haar hoofdje onvoldoende draait naar de andere kant. Omdat de schedel nog erg zacht en dun is, kan er een afplatting ontstaan. Dit noemt men plagiocephalie. In sommige gevallen is die zelfs zo erg dat een oortje naar voren schuift en er een asymmetrie ontstaat in het aangezicht. Heeft je baby eerder een voorkeur voor het midden? Dan kan de achterkant afplatten, ook wel bekend als brachycephalie.

 

Belangrijk is om regelmatig het hoofdje van je kindje te controleren aan de boven- en onderkant. Zie je een afplatting of staan de oren niet mooi symmetrisch? Neem dan zeker contact op met je arts. Normaal gezien krijgen baby’s rond 8 weken meer controle over hun hoofdje en kunnen ze dit in het midden houden en volledig roteren. Merk je dat dit moeilijk gaat? Of is er opnieuw een duidelijke voorkeur voor één zijde? Raadpleeg ook dan je arts.

 

Wees zeker niet bang om te snel naar een arts of professional te stappen: snel ingrijpen leidt tot een snelle oplossing. Hoe vroeger je erbij bent, hoe kneedbaarder de schedel en hoe sneller je resultaat zal zien, zowel bij de afplatting als voorkeurshouding.

 

Wat kan je zelf doen in het dagdagelijkse leven?

– Plan als je kindje wakker is voldoende buikligmomentjes (onder toezicht).

– Wissel vaak af van houding: geef eten zowel op de linker- als de rechterarm, wissel regelmatig van kant bij het dragen, verluier je kleintje langs voren en leg het te slapen op de rug met het hoofdje afwisselend van links naar rechts. Daarnaast voorzie je best voldoende speeltijd op de mat, en is het aangeraden om de maxi-cosi enkel te gebruiken tijdens de autorit.

 

Heeft je baby reeds een afplatting en wil je dit graag opvolgen? Dan kan je bij mij terecht voor plagiocephalometrie. Dit is een betrouwbare en valide meetmethode waarbij we de vorm van de schedel eenvoudig kunnen bepalen. We maken een nauwkeurige afdruk van de omtrek van het hoofd. Zo berekenen we de mate en de soort van afwijking en kunnen we de evolutie van de afplatting nauwgezet behandelen en opvolgen.

 

Soms ligt er een structureel probleem aan de basis. In dat geval verwijs ik jullie graag door naar mijn collega en baby-osteopaat Ruben. Hij kan jullie helpen bij het vaststellen en behandelen hiervan.

 

Heb je bijkomende vragen, ondervind je toch moeilijkheden of wens je een plagiocephalometrie meting? Contacteer ons gerust en dan kijken we samen hoe ik jullie kan helpen.

Blijf op de hoogte

Zorgen voor de ideale begeleiding bij de eerste 1000 dagen van je baby? We delen onze kennis graag (maar niet te vaak, beloofd).

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

WEBSITE BY OKAPPI x KOLOS