Voorste kruisband revalidatie: Wat mag je doen na de operatie? (2/4)

Kruisbanden Revalidatie
Door: Ruben
Share
FacebookLinkedInTwitter

Net na de operatie kan de ‘nieuwe knie’ niet veel verdragen. Ik herinner me nog goed mijn stage in Gasthuisberg te Leuven waar we elke woensdagmiddag de net geopereerde mensen informeerden over wat ze de dagen nadien mochten doen, maar ook wat ze zeker moesten vermijden.

In de praktijk merk ik dat die informatie niet altijd even goed gegeven wordt, of toch minstens dat de patiënten zeker niet voldoende ingelicht zijn. Dit kan natuurlijk ook te maken hebben met de alertheid van iemand die net ontwaakt uit volledige narcose. Voor zij die dit nog nooit hebben meegemaakt: de eerste momenten die je wakker bent kan je best vergelijken met het effect van een stevig nachtje stappen. Je weet niet goed waar je bent, hoe je daar bent geraakt en hoelang je geslapen hebt.

Zodra je goed en wel wakker bent begin je aan een lang herstel. Gemiddeld genomen duurt een volledige revalidatie tussen de 6 en 9 maanden. De lengte is afhankelijk van wat er van je lichaam verwacht wordt. De profvoetballer die terug op hoog niveau wil presteren zal een ander revalidatieschema krijgen dan de jonge moeder die wil kunnen joggen met haar vriendinnen.

De eerste weken na de operatie van je voorste kruisband

Toch zijn er bepaalde stappen die iedereen zal moeten nemen.

Vandaag overlopen we de eerste algemene ‘postoperatieve’ fase. Deze fase start de dag van de operatie en loopt tot het einde van de eerste maand. Het verschil tussen dag 1 en dag 30 is immens.

Meestal komt de cliënt – ik gebruik niet graag het woord patiënt, want na een operatie ben je beperkt maar niet ziek – binnen met een dikke gevoelige knie en 2 krukken.

Het doel tijdens de eerste maand is om een zo normaal mogelijk gangpatroon te bekomen. Je moet als het ware opnieuw leren stappen. Gelukkig gaat dit meestal snel. Om dit te realiseren moet het been natuurlijk vlot strekken en plooien. Bij lichte zwelling lukt dit meestal al na een kleine week. Indien de reactie van het lichaam heviger is zal dit iets langer duren. Tijdens deze periode wordt het gebruik van de krukken afgebouwd.

Terwijl je de eerste dagen met moeite alleen uit bed of naar de wc kan gaan. Zou de client na een maand in staat moeten zijn om vlot te wandelen en op één been te staan zonder hulpmiddelen. Zodra dit zonder problemen lukt kan de tweede fase starten. Dit bespreken we volgende week.

Maand 1

Dag 0-7: volledig strekken van het been.

Dag 8-21: normaal gangpatroon opbouwen en fietsen op hometrainer. Dit kan zodra het kniegewricht voldoende bewegingsbereik of range of motion (ROM) heeft.

Dag 22-28: rustig squatten en opbouw naar oefeningen op één been.

Blijf op de hoogte

Zorgen voor jouw kathedraal van een lichaam? We delen onze kennis graag (maar niet te vaak, beloofd).

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

WEBSITE BY OKAPPI x KOLOS