De opbouwfase in de revalidatie na een voorste kruisbandletsel. (3/4)

Behandelingen
Door: Ruben
Share
FacebookLinkedInTwitter

Een (kruisband-)operatie ondergaan is een erg vreemde ervaring. Ons lichaam voelt de hele ingreep wel, maar kan de informatie niet doorgeven aan de hersenen. Daarom is het nodig rustig op te bouwen en voorzichtig om te springen met het herstel.

Hoe zit die voorste kruisband nu juist in elkaar?

Laten we de nieuwe voorste kruisband eens van naderbij bekijken. Die bestaat uit een van de hamstringpezen die tijdens de operatie is weggenomen aan de achterzijde van het been. Die pees wordt dan vooraan de knie bevestigd als nieuwe kruisband. Het weefsel speelt dus niet langer een actieve rol als spierpees, maar wel een passieve als stabilisator van de knie. Om die transformatie te ondergaan heeft de pees tijd nodig (tot 30 weken). Tussen week 6 en 12 is de nieuwe kruisband het zwakste. In die periode zal de knie en het lichaam steeds fitter aanvoelen maar moet er voorzichtig opgebouwd worden in de belasting.

In mijn vorige post had ik het over de eerste fase net na de operatie. Die duurt ongeveer een maand en als ze voorbij is zit het ergste erop. Zodra je terug vlot kan wandelen zonder krukken zal het ‘ik ben net geopereerd en kan niets zelf doen’-gevoel snel afnemen.

Wat na die eerste maand revalidatie?

In de tweede fase ligt de focus op de controle en mobiliteit van het geopereerde been. De oefeningen verschuiven van gecontroleerd staan op beide benen naar staan op één been op een onevenwichtige oppervlakte. Daar waar trappen nog moeilijk gaan in de eerste weken zal er nu opgebouwd worden op een step.

Zodra de controle voldoende groot is gaan we over naar de derde fase. Hierbij concentreren we ons op het versterken van de spieren. Met de voorlopig zeer zwakke kruisband in het achterhoofd worden de oefeningen niet moeilijker gemaakt maar wel zwaarder. Je beenspieren worden op alle mogelijke manieren getraind. De hoeveelheid squats en lunges die je moet doen kan je beter niet tellen. Geloof me, het zijn er veel. Met het einde van maand 3 in zicht zal er ook al eens een springoefening worden toegevoegd. De echt functionele oefeningen komen erbij in de volgende fase, maar dit is voor volgende week.

Maand 2:

oefeningen op één been: ogen toe, reiken naar voorwerp of op balance matje

opstappen op kleine trede

balance board met beide benen

achterwaarts of zijwaarts wandelen

opbouw lunges

Maand 3:

oefeningen op één been met gewichten

balance board: squatoefeningen of staan op één been

lunges met gewichten

licht springen op trampoline met beide benen

Blijf op de hoogte

Zorgen voor jouw kathedraal van een lichaam? We delen onze kennis graag (maar niet te vaak, beloofd).

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

WEBSITE BY OKAPPI x KOLOS