Revalidatie van de voorste kruisband (1/4)

Kruisbanden Revalidatie
Door: Ruben
Share
FacebookLinkedInTwitter

Iedereen hoort wel eens van een gescheurde kruisband. Het is dan ook een van de meest voorkomende sportblessures. Vaak is een domme val tijdens de jaarlijkse skivakantie of een ‘foute’ beweging tijdens het sporten de boosdoener.

Wat loopt er juist fout?

Die ‘foute’ beweging is een draaibeweging weg van je steunbeen. Tijdens deze beweging draait de knie niet mee maar knikt ze naar binnen. Hierdoor scheurt de voorste kruisband. Omdat niet iedereen zich kan voorstellen hoe dit eruit ziet, kan je kijken naar deze beweging bij NBA-ster Derrick Rose of voetballer Michael Owen.

Een gescheurde kruisband is een zware blessure. Niet enkel gaat ze meestal gepaard met enorme pijn en zwelling, maar de knie voelt ook zeer onstabiel aan. Als kinesist krijg ik hier veel vragen over: Wat nu? Moet ik geopereerd worden? Hoelang ben ik out? Zal ik er op termijn nog last van ondervinden?

De komende weken zal ik proberen deze vragen stuk voor stuk te beantwoorden.

Ben je nog jong, heb je sportieve ambities of moet je actief zijn op het werk? Dan mag je er zeker van zijn dat de chirurg een operatie zal voorstellen.

Mijn advies als sportkinesist?

Doen! Mijn motivatie hiervoor is niet om extra cliënten naar mijn praktijk te lokken. Wel omdat je voorste kruisband (wetenschappelijke literatuur: anterior cruciate ligament) zorgt voor de stabiliteit in je knie. Zonder deze stabiliteit vergroot de belasting op de andere structuren rond de knie. Belasting waar deze structuren niet voor gemaakt zijn, wat dan weer je risico op blessures vergroot. En dat is nu net wat ik als kinesist wil vermijden.

Heb je gescheurde kruisbanden, neem je herstel dan ernstig en probeer zo goed mogelijk te revalideren. Na een goede revalidatie zal je bij verdere sportieve activiteiten je knie minder belasten EN je zal sterker presteren dan voor je letsel.

Blijf op de hoogte

Zorgen voor jouw kathedraal van een lichaam? We delen onze kennis graag (maar niet te vaak, beloofd).

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

WEBSITE BY OKAPPI x KOLOS